mandag 14. juli 2014

Harlequinromanen "Et riktig valg" av Bronwyn Scott

Forsiden sier alt...
Hva i alle dager var det jeg tenkte på? Vi hadde tenkt oss inn til byen i dag for å handle (deriblant i bokhandelen), men siden det tar 30 minutter å kjøre og siden vi var veldig trøtte i dag, bestemte vi oss heller for å gå på nærmeste Kiwi. Og jeg syns at jeg måtte ha noen nye bøker. Valget falt på de to eneste som virket som oppegående lesning blant all kiosklitteraturen (de vil bli anmeldt senere). Og så tenkte jeg: "Hadde det ikke vært artig for en gangs skyld å lese en helt ekte, ekte kioskroman - en sånn Harlequinroman - og så anmelde den på bokbloggen?" Som tenkt, så gjort...

Valget falt på "Et riktig valg", en "historisk" (legg merke til hermetegnene) roman, der forlaget på forsiden proklamerte "For deg som elsker Downton Abbey". Av en eller annen grunn antok jeg at den ville være den minst fryktelige i utvalget (og hvem vet, kanskje er den det - for jeg har jo ikke lest de øvrige).

Oi, oi, oi. Hva skal man si? De første ca. 100 sidene var totalt innholdsløse, og de omtrent 200 resterende sidene var ikke særlig mye bedre. "Handlingen" foregår i 1817, i England et sted. Hertugdatteren Phaedra møter den ny stallmestervikaren Bram Basingstoke, og de begynner å ha masse - ja, dere vet, masse sånn som man pleier å ha i Harlequinbøker. Og det er beskrevet i detalj. Detalj, med stor D. Selvsagt er det meget syndig, siden hun er av en høy stand og han er av en lav, men så viser det seg til slutt at han jammen er sønn av en jarl og bare har levd ikognito en stund. Og så levde de lykkelig alle sine dager osv.

Boken frembrakte grimaseskjæring sånn ca. hvert femte sekund. Det verste av alt er at forfatteren har dedikert boken til sin datter (og noen hester). Hvis min mor hadde skrevet en sånn roman og dedikert den til meg tror jeg jeg hadde gravd meg ned på ukjent sted av skam. Stakkars, stakkars datter!

Om ikke den totale mangel på handling og de detaljerte sexscenene var nok, så er boken i tillegg full av logiske brister. Her har forfatteren bare skrevet inn i "historien" det som måtte passe underveis. Stallmesteren går i bar overkropp utendørs mens det fremdeles er vinter (skrevet inn i fortellingen for at Phaedra skal få beundre hans kropp), og Phaedra er elfenbenshvit i huden selv om hun er ute med hestene sine omtrent hele tiden, hele året (skrevet inn for at hun skal være den vakreste damen i mils omkrets).

Jeg hadde lenge tenkt å gi boken terningkast 1, men den skal få en ekstra prikk pga. forsøket på en slags handling på slutten av boken. Den er forresten del av en serie på seks bøker om herskapshuset "Castonbury park" og familien som lever der, men hvilket nummer i serien den er står ikke noe steder. Så det kan være at lesing av alle seks bøkene ville kunne gi leseren et spor av en slags handling. Jeg akter ikke å lese de fem andre for å finne det ut.

Så altså: terningkast 2 (av 20). Intet antiterningkast, for den er ikke engang lesverdig for dens dårlighet.

6 kommentarer:

  1. Fantastisk! Denne skal jeg HVERTFALL ikke lese! :D

    SvarSlett
  2. Er du sikker? Du kan få låne den av meg. Eller du kan få den. Helt gratis! Fordi jeg er så snill.

    SvarSlett
  3. Gi den heller til loppis. Er sikkert noen som setter pris på den der.

    SvarSlett
  4. Vil gjerne, med dette, få uttrykka mi takksemd til Z. Takk for omtalen og for åtvaringa. Takk òg for underhaldningsverdien i Bronwyn Scott sine (mange) boktitlar, som eg kom over i prosessen med å leita fram denne boka på Shelfari. Ved å leia meg til desse titlane har Z dessutan mykje av æra for at eg no - omsider kan ein kanskje seia - har lært ordet "rake", eit ord eg har planar om å ta i hyppig bruk.
    Vil med det same opplysa om at ein kan lesa begynninga på denne boka heilt gratis på Amazon (dog på engelsk) - trur den første sida skulle halda som ein smakebit ...

    SvarSlett
  5. Og viss denne boka skal giast vekk gratis, tykkjer eg ho burde gå til Fretex. Som takk for klassikaren "Steamed" som eg kjøpte der.

    SvarSlett
  6. Da er saken avgjor, Fretex får den som takk.

    Ja, første side var... hva skal man si.. til å brekke seg av. Jeg lurte på om jeg skulle sitere den, men fant ut at jeg ville skåne bloggens lesere.

    Ellers setter jeg pris på takknemligheten. Ja, jeg føler jeg virkelig gjorde verden en tjeneste ved å lese og anmelde denne boken. :P

    SvarSlett