onsdag 2. juli 2014

Mons og Mona-bøkene av P. H. Christensen og M. N. Pedersen

Mons og Mona-bøkene er - ja, jeg sier det rett ut - ren propaganda!* Men er de dårlige fordi om? Nei, langt ifra. Her snakker vi om virkelige sidevendere (eller pageturnere på godt norsk).

De tre bøkene jeg har lest og herved anmelder, er Mons og Mona handler mat, Mons og Mona lager suppe, og Mons og Mona på godtejakt. Og gjett om jeg har lest dem mange ganger! De er så spennende, at disse bøkene raser man igjennom gang på gang på gang iløpet av en kveld. Dette er ikke bøkene man gir vekk etter endt lesning - nei, man tar vare på dem og leser dem på nytt og på nytt helt til det bare er filler igjen.

Mons og Mona handler mat handler om Mons og Mona som handler mat, på butikken sammen med mamma og hunden Boffen. I butikken møter Mons og Mona på den sitronsure butikksjefen, som liker hverken hunder eller barn som raser appelsinpyramiden hans. Dette er en bok med masse spenning! Et høydepunkt i boken er "-Stopp der! sier en morsk stemme!" Det er så mye spenning at man hopper opp og ned i sengen av begeistring!

Mons og Mona lager suppe handler om Mons og Mona som lager grønnsakssuppe. Dette er oppfølgeren til Mons og Mona handler mat, og suppen blir komponert av alle de grønnsakene som Mons og Mona handlet i den forrige boken. Men idet grønnsakene er kuttet opp og er klare til å legges i gryten, forsvinner grønnsakene. Hvem kan ha spist dem? Er det Boffen? Her er spenning og mysterium i massevis. En særlig høydare i boken er når Mona tar den siste poteten og løper alt hun kan. For å sitere en svoren fan: "Mona løpe potet!!"

Den siste boken, Mons og Mona på godtejakt, bryter med temaet i de to andre, og derfor kan man ikke si at dette er en triologi. I denne boken prøver Mons og Mona å oppspore noe godt å spise, og ender opp med å drikke en nydelig fruktsmoothie med banan, fersken og appelsin. La meg sitere den aller beste delen av boken: "Under sofaputen finner de en støvete rosin. -Blæh! spytter Mons. Det smakte vondt!" 

Dette er fantastiske bøker med en utrolig underholdningsverdi. Som nevnt er det ren propaganda, men som en svoren fan jeg kjenner har vist meg, så kan man fint nyte denne underholdende litteraturen uten å bli det spor påvirket av propagandaen!

Terningkast 20 av 20!


*Fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

2 kommentarer:

  1. Ja, disse bøkene er jaggu meg gode. Har selv lest dem om og om og om igjen.

    SvarSlett
  2. Takk for fin anmeldelse. Din svorne fan leser bøkene akkurat slik vi håpet. :)

    SvarSlett